Thursday, November 3, 2011

INFO RINGKAS

SEKITAR PENGHUJUNG ABAD KE 19 DAN JUGA AWAL ABAD KE 20,  TELAH MENYAKSIKAN KEMUNCULAN GERAKAN SOSIAL DAN POLITIK DI MALAYA. PADA MULANYA LEBIH KEPADA BERSIFAT SOSIAL DAN KEBAJIKAN, DI MANA PADA WAKTU ITU BELUM WUJUD KESEDARAN SEMANGAT KEBANGSAAN.

SELEPAS PERANG DUNIA KE DUA, GERAKAN POLITIK DI TANAH MELAYU TELAH MENCAPAI PUNCAK NYA. SEMANGAT NASIONALISME TELAH MULA TER TANAM DALAM DIRI SETIAP RAKYAT TANAH MELAYU. PERKARA INI TERJADI DI SEBABKAN PERLUASAN PENGARUH BRITISH DI ABAD KE 19 DAN ABAD 20. INI TELAH MENCETUSKAN PERUBAHAN SOSIAL EKONOMI DAN POLITIK TANAH MELAYU.

SALAH SATU FAKTOR YANG MEMPENGARUHI SOSIAL EKONOMI DAN POLITIK KETIKA ITU ADA LAH PENGARUH MEDIA. IANYA TELAH MENYAKSIKAN PENUBUHAN SYARIKAT2 AKHBAR DALAM MENYEBARKAN APA JUA MAKLUMAT YANG INGIN DI SAMPAI KAN.

PERANAN AKHBAR DAN MAJALAH DI LIHAT PENTING DALAM PERCUBAAN AWAL MELAPUR DAN MENGULAS KEADAAN YANG BERLAKU PADA MASA ITU. IA NYA JUGA SEBAGAI PEMYEBAR MAKLUMAT DALAM DAN LUAR NEGARA. NAMUN SUMBANGAN DAN PERANAN AKHBAR DAN MAJALAH YANG PALING PENTING IALAH SEBAGAI ALAT PRO PAGANDA DAN PENCETUS MINDA YANG LAHIR DARI RASA KETIDAK PUASAN HATI RAKYAT NUSANTARA MAHUPUN DI MALAYA KETIKA ITU.

SALAH SATU MAJALAH YANG MEMBANGKIT KAN SEMANGAT NASIONALISME IALAH MAJALAH AL MUNIR YANG BER IBU PEJABAT DI "TYP. WINKELMY. V/H PAUL BADMER & CO PADANG SUMATERA. KELUARAN PERTAMA MAJALAH INI PADA 11HB APRIL 1911. MENGGUNAKAN TULISAN DALAM ARAB-MELAYU. MAJALAH INI MERUPAKAN MEDIA UNTUK MEMAJUKAN BANGSA MELAYU DAN ISLAM DI SUMATERA BARAT.

SEPERTI MAJALAH2 LAIN MAJALAH AL MUNIR INI JUGA TIDAK BERTAHAN LAMA. EDISI TERAKHIR MAJALAH INI IALAH PADA 31HB JANUARI 1915. WALAU PUN BEGITU SUDAH CUKUP MEMBERIKAN KESEDARAN DAN SEMANGAT NASIONLISME PADA ORANG2 MELAYU KETIKA ITU.

MAJALAH AL MUNIR DI BAWAH INI MERUPAKAN MAJALAH KELUARAN 21HB FEBRUARI 1913 JILID YANG KE 2 ATAU TAHUN YANG KE 2 YANG ADA DALAM SIMPANAN.No comments:

Post a Comment