Monday, April 16, 2012

KISAH BUDAK HINGUSAN BARU BLAJAR NAK MAIN BARANG !

DALAM BERNIAGA BARANG2 LAMA MACAM2 RAGAM PEMBELI AKU JUMPA..MEMANG DAH MASAK SANGAT DAN ADA KALA BOLEH BIKIN KEPALA ANGIN AKU DATANG BALIK...DAJAI PUNYA SPESIS....KISAH INI BERLAKU DI TEMPAT AKU BERNIAGA BEBERAPA MINGGU YANG LALU.

ADA SORANG COLLECTOR INI MEMANG AKU TAU BARU NAK BER JINAK2 DENGAN BARANG LAMA, SEMBANG PUNYA GEMPAK TUNJUK GAMBAQ ITU INI..DARI APA YANG AKU DENGAQ DARI RAKAN2... APA YANG HARDCORE COLLECTORS MAIN DIA PUN NAK ADA, EMANEL SIGN, KOPITIAM, TOYS  BLA BLA BLA..SEBAB BUDAK HINGUSAN RASA DIA BERDUIT DAN MUNGKIN DIA PIKIAQ DIA BOLEH BELI APA YANG DIA NAK.

MUNGKIN DIA SILAP KERANA DIA RASA DIA SEORANG BUSINESSMAN AMALAN " CUSTOMER ITU SELALU BETUI " MENJADI PEGANGGAN. TETAPI DALAM BERNIAGA ANTIK SEPERTI SEORANG RAKAN SENIOR AKU PERNAH HABAK.." MEMANG PERIBAHASA ITU LAYAK CAMPAK DI LONGKANG JER ".

DALAM BELI BARANG..KALAU RASA MAMPU BELI JANGAN CRETA BANYAK BAIK SAPU ! TAK PAYAH MAIN WAYANG KULIT DENGAN SELLER..NAK TUNJUK HEBAT KONON NYA BERDUIT... PASTI SI SELLER AKAN JUAI JUGA BARANG. YANG LEBIH DAJAI LAGI ADA PULAK ISTILAH " NAK TOLONG ORANG KITA ". P JAHANAM LAHH..TAPI DALAM MASA SAMA CEKIK BANGSA SENDIRI.

BUAT RAKAN2 DI LUAQ SANA TERUTAMA YANG BERNIAGA, JENIS SPESIS BEGINI ADAKALA KENA AJAR !! JANGAN JUAI BARANG PADA JENIS SPESIS MACAM INI.  MUNGKIN DIA BERDUIT TAPI BELUM TENTU DIA BOLEH DAPAT BARANG .ADAKALA DUIT ITU BUKAN SEGALAN NYA WALAUPUN HAKIKAT NYA SUATU KEPERLUAN DI ZAMAN MENCABAR INI. SEBAB APA AKU HABAK BEGITU ??

SEBAB...JIKA SI 'A' HENDAK BELI BARANG DENGAN HARGA RM100 DAN SI 'B' PULA MAMPU BAYAR RM60 UNTUK BARANG YANG SAMA.  JIKA KITA LEBIH SUKA, MUDAH DAN SENANG BERURUSAN DENGAN SI 'B'  DARIPADA SI 'A' ADA TIKA NYA KITA AKAN JUAI DENGAN ORANG YANG LEBIH MUDAH BERURUSAN. WALAU PUN SEBENARYA KITA BOLEH DAPAT LEBIH RM40 KALAU JUAI PADA SI 'A'. INI BUKAN SOAL HENDAK ' PILIH BULU ' TAPI LEBIH KEPADA SIKAP INDIVIDU ITU SENDIRI. ORANG MEMBERI KITA MERASA, ORANG KURANG AJAQ ! KAKI MERASA..

REZKI ITU SUDAH TERSEDIA CUMA KITA YANG KENA USAHAKAN WALLAHHUALAM...

2 comments:

  1. Mohon share kat gua punya FB boss..

    ReplyDelete
  2. SILA SDRA ZUL..YG BUROK JADIKAN SEMPADAN YG BAIK JD KAN TELADAN...INGAT MEN INGATI AMALAN YG BAIK SB KITA SERING LUPA DAN ALPA..NASIHAT UNTK DIRI SENDIRI JUGA WASALLAM

    ReplyDelete