Saturday, August 17, 2013

KESAH HARGA BARANG.


DALAM DUNIA KOLEKSI YANG KITA CEBURI INI, ADA KETIKA NYA SESUATU PERKARA PERLU DI RAHSIAKAN DAN ADA TIKA NYA TIDAK PERLU BERAHSIA. JIKA 2 SITUASI INI DI BUAT PILIHAN, SUDAH PASTI AKAN RAMAI YANG LEBIH MENYUKAI SESUATU PERKARA ITU BIAR LAH RAHSIA. ( APA YANG CUBA SAYA SAMPAIKAN INI DALAM KONTEKS COLLECT BARANG2 LAMA).


KEBIASAAN BILA KITA AMBIL LANGKAH YANG MENONGKAH ARUS, PASTI ADA SUARA2 BACUL DI BELAKANG YANG TIDAK BER PUAS HATI DENGAN TINDAKAN KITA. MAKA AKAN KELUAR LAH AYAT2 SKEMA METAFORA NYA YANG MELALUT DAN MENUNJUKKAN KEBODOHAN DIRI SENDIRI.

KITA PERLU INGAT, ZAMAN SEKARANG BUKAN ZAMAN WAHID SATAY NAIK MOTOR SKUTER ATAU ZAMAN AMITA BLACCAN HERO HINDI BAWA JEEP...SEKARANG ZAMAN SUDAH BERUBAH..ADA YANG NAIK KAPAL TERBANG SEBAGAI PERUMPAMAAN GITU. INFORMASI SEMUA DI HUJUNG JARI. BEGITU JUGA DALAM DUNIA KOLEKSI KITA INI.

KALAU 10 TAHUN DULU KITA MERATA MERONDA HABIS SATU MALAYA CARI BARANG YANG DI HAJATI, TAPI KINI DENGAN TEKNOLOGI IBARAT MENCARI BARANG SEBESAR TAPAK TANGAN SAHAJA. BUKAN SEMUA ORANG BODOH TENTANG HARGA DAN BARANG. TIDAK KIRA MEREKA INI ORANG BARU KE, SATU HAPAH HARAM TAK TAU KA, RUNNER ABC KE ATAU APA SAJA GELARAN , MEREKA2 INI BUKAN NYA SOHAI DAN DUNGGU SEPERTI SEGELINTIR PEMANGSA YANG MENGIDAM KAN SATU2 BARANG. BILA KITA CUBA MEMBERI INFO TENTANG SATU2 BARANG DAN HARGA, DEPA2 YANG SEGELINTIR INI MEROYAN MENYALAK MACAM ANJING MEMANGGIL GUNONG.JENIS SPISIS MACAM INI PERLU WASPADA DAN BER HATI2 SEBAB DI DEPAN KITA MULUT CUKUP MANIS BAGAI GULA BER KATA2, TANYA ITU TANYA INI SEPERTI TIDAK TAHU MALU. DI BELAKANG MENIKAM MENGATA PELBAGAI...TOLONG LAHH JANGAN JADI ORANG YANG MUNAFIK, HIPOKRIT, BER PURA2.


 AL MAKLUM LAH BILA AKU MULA BERSUARA DAN MENGKRITIK ADA SESETENGAH NYA GATAI PUNGGONG KEPANASAN TIDAK PUAS HATI DENGAN APA YANG DI PERKATAKAN. MUNGKIN JUGA SEJAK DARI SEBELUM MERDEKA LAGI ORANG2 KITA SUKA DI PUJI MELANGIT SAMPAI HANGIT SATU BADAN. WAL HAL KADANG KALA KITA TERLUPA YANG MEMUJI KITA ITU KADANG2 MEMBAWA BENCANA PADA KITA. IBARAT SOKONGAN RAKAN2 YANG MEMBAWA REBAH.


BUAT INSAN YANG MEROYAN DENGAN CARA DAN PRINSIP AKU, SILAKAN JAWAP DI WALL AKU. JANGAN HANYA JADI SEPERTI BUDAK HINGUSAN YANG SUKA MERAJUK TAK TENTU PASAL DAN SUKA MELUDAH KE LANGIT YANG AKHIR NYA TERKENA MUKA SENDIRI.BUAT PANGLIMA " LUDAH " TIDAK USAH PAYAH MELUDAH DI WALL NANTI TERKENA VIRUS AIR LUDAH SENDIRI. APA KATA AHAD NI MAI JUMPA AKU DI AMCOP MALL JAM 11.00 - 6.00 CUBA HANG TEST TRY LUDAH KAT AKU SAT ! NAK JUGA AKU TENGOK SEJAUH MANA LUDAH DIA BOLEH P...ITU PUN KALAU DIA ADA TELOK LAR..HAHA DONIA DONIAA...BER KATA BENAR PUN ADA YG RESAH." TOK DAH LAMA CANGKOI TANAH NAK MERASA PULAK CANGKOI KEPALA ORANG NI..DAH LAMA JUGAK TOK X KENA USIK..MAI LER.."

No comments:

Post a Comment