Friday, January 13, 2012

KISAH BERNIAGA DI BLOG !

AGAK LAMA TIDAK BERBICARA DAN AGAK LAMA JUGA TIDAK MEMECAH TEMBOK RASA, LANTARAN KECELUPARAN LASER BER KATA KATA BAGI SESETENGAH INSAN YANG TIDAK BOLEH MENERIMA. AAHHH..BIAQ P LA!!!

HARI INI AKU NAK BERCERITA SEDIKIT PENGALAMAN, BETAPA SERONOK NYA BERNIAGA DALAM BLOG.  BAGI SESIAPA YANG MENGIKUTI BLOG AKU DARI AWAI DULU HINGGA YANG TERBARU, KINI SUDAH 2 TAHUN USIA BLOG EIS'ANTIQUE BEROPERASI DAN LEBIH DARI 2 RIBU ITEMS TELAH AKU UPLOAD KAN DARI BLOG DAHULU HINGGA BLOG KE 2 INI. BUKAN SUATU TUGAS MUDAH KAWAN..! CUKUP MENCABAR DAN MENGUJI KESABARAN.

PERNAH SUATU KETIKA ADA SE SEORANG BERTANYA PADA AKU " ABANG ! BARANG YANG ABANG JUAI TAK PERNAH HABIS2 KER ?  TIAP2 HARI PASTI ADA BARANG BARU YANG DI UPLOAD."  SEBENAR NYA DALAM APA JUA PERNIAGAAN "STRATEGI ATAU PELAN TINDAKAN " ITU SANGAT PENTING.  AKU CUBA BERI  BEBERAPA LANGKAH YANG PERLU  DI AMBIL BAGI SEORANG PENIAGA DI BLOG ATAU DI ALAM MAYA INI PERLU BUAT,  MENGIKUT PANDANGAN DAN PENGALAMAN AKU SENDIRI TIADA KAITAN DENGAN ORANG LAIN.

YANG PERTAMA KALAU YANG BERAGAMA ISLAM, SUDAH TENTU NIAT KITA UNTUK APA BERNIAGA INI ? UNTUK MENDAPAT KEREDHAAN ?  UNTUK SRONOK ? UNTUK KELUARGA ? ATAU SEKADAR TUNTUTAN DUNIA ? AKU PASTI MASING2 ADA JAWAPAN NYA.

YANG KE DUA ISTIQAMAH DAN YAKIN DENGAN APA YANG KITA BUAT WALAU PUN SEMUA ORANG TIDAK YAKIN ATAU MEMANDANG SINIS PADA ANDA SEBAGAI PENIAGA DALAM BLOG ATAU APA SAJA.

YANG KE TIGA USAHA DAN BERDOA LAH DENGAN APA YANG DI BUAT PASTI ADA GANJARAN NYA KELAK. JANGAN DOK KALUT KALAU POKET KERING..KALAU REZKI HANGPA TETAP REZKI HANGPA !! TAPI KENA LA USAHA JANGAN DOK GOYANG ' TELOQ " MANA REZKI NAK MAI !!! JANGAN DOK PERCAYA LAR DENGAN IKLAN2 MENGARUT DOK RUMAH TIDOQ DUIT MASUK HARI2 !!! MEMANG " HARBI "  PUNYA PUAK USAH DOK PERCAYA...

 KE EMPAT STRATEGI BERNIAGA SANGAT PENTING. JIKA DALAM BLOG,  PERTAMA MESTI KENA ADA ITEMS YG PERLU DI UPLOAD SETIAP HARI KALAU BOLEH. CUBA HAD KAN BARANG2 YANG HENDAK DI UPLOAD MUNGKIN SEHARI 5 ATAU 2 ITEMS JANGAN LEBIH ! TAPI SEKIRANYA BARANG ANDA BANYAK TIDAK SALAH LETAK BERAPA BANYAK SEKALI PUN. APA YANG SERONOK NYA BERNIAGA DALAM BLOG JIKA DI BANDINGKAN DI KEDAI ANTIK..DI DALAM BLOG PENGUNJUNG HANYA BOLEH LIHAT BARANG YANG DI UPLOAD PADA HARI ITU SAJA DAN YANG SEBELUM ...TETAPI BARANG UNTUK KE ESOKKANYA BELUM TAHU BARANG APA ??  INI BERBEZA DI KEDAI ANTIK !! ANDA BOLEH LIHAT SECARA RAMBANG KESELURUHAN BARANG DAN ANDA BOLEH MEMBUAT ANDAIAN TIADA APA2 YANG MENARIK DI KEDAI ANTIK ITU. MUNGKIN !! TAPI BERBEZA DI BLOG, PENGUNJUNG SENTIASA TER TUNGGU2 BARANG APA YANG AKAN KELUAR. SEBAB ITU DALAM BLOG AKU INI,  RAMAI YANG JADI BURUNG PUNGGOK TUNGGU BARANG APA NAK UPLOAD PAGI2 BUTA  !!  BAB NI AKU MEMANG RESPECT KAT HANGPA YANG JADI BURUNG PUNGGOK ..SEBAB LAR NI AKU DAH TAK PAYAH SET ALAM BANGUN PAGI..SEBELUM ALARM AKU BUNYI DEPA DAH JADI ALARM DULU DOK KEJUT CALL AKU NAK BELI BARANG. HARU HARUU..INI MEMANG KEJADIAN BUKAN DOK REKA CETA. HAGPA TAK PERCAYA !! HANGPA TANYA " NUJUM PAK BELALANG ".

ADA JUGA CADANGAN DARI RAKAN2 KENAPA AKU TAK BUKA SAJA KEDAI YANG ADA SEKARANG ? LEBIH BANYAK DAPAT JUAI BARANG LEBIH BANYAK UNTUNG !! BAGI AKU JIKA BARANG HABIS DENGAN CEPAT BUKAN SECEPAT ITU BARANG BOLEH DAPAT. JADI !! AKU PERLU KAWAL BARANG2 YANG ADA UNTUK DI UPLOAD. JANGAN RISAU REZKI ADA TUHAN BAGI..JANGAN TAMAK.

DAN YANG KE LIMA APA BARANG..??? MAKSUD AKU BARANG YANG MACAM MANA HENDAK JUAI ? BAB INI PADA AKU... PERLU BANYAK BUAT RUJUKAN SAMADA DARI RAKAN2, FB, DI BLOG ATAU WEBSITE, ANDA PERLU JADI SILENT READER YANG BAIK. DI SITU ANDA AKAN TAHU APA BENDA YANG RAMAI COLLECTORS CARI, APA YANG HOT ITEMS, APA YANG BOLEH DI JUAI DENGAN HARGA YANG BAGUIH,  APA YANG TAK PATUT ANDA JUAI, APA ITEMS YANG DI OFFER RM10 PUN TAK DAK SAMA MAU BELI. ITU SEMUA PERLU TAHU,  SEBAB BARANG2 LAMA INI BUKAN SEMUA KITA BOLEH JUAI DENGN CEPAT !! ADA HARI INI DAPAT HARI INI JUGA BOLEH JUAI, ADA HARI INI DAPAT BER TAHUN2 TAK BOLEH JUAI. TAPI SEBAGAI PENIAGA KITA PERLU PELBAGAI KAN BARANG SEBAB LAIN COLLECTOR LAIN CITA RASA NYA. TETAPI JIKA SEBAGAI COLLECTOR ANDA PERLU FOKUS DENGAN APA YANG ANDA COLLECT SAMADA SEBAGAI HOBI ATAU PUN PELABURAN YANG BER BALOI DI MASA MENDATANG.

SEBENAR NYA BANYAK LAGI FAKTOR2 MENARIK, INI CUMA SEDIKIT SAHAJA YANG INGIN DI KONGSI KAN PADA HANGPA SEMUA. DI LAIN MASA JIKA KELAPANGAN AKAN AKU CERITA KAN MACAM MANA TIME DUIT KELUAQ CARI DAN KOREK  BARANG DAN DALAM MASA SAMA DUIT MASUK DALAM AKAUN ANDA. HANYA BUSINESS DALAM BLOG ATAU ALAM MAYA SAJA YANG BOLEH DI RASAKAN KESERONOKAN INI. MUNGKIN !!

APA2 PUN ALHAMDULLILAH SYUKUR PADA NYA DENGAN LIMPAH REZKI YANG DI BERIKAN WALAUPUN SERING LALAI DAN ALPA PADA NYA. TAPI TUHAN TIDAK PERNAH LUPA PADA HAMBA NYA. SUBAHANAALAH...!!

3 comments:

  1. Salam Eis..naek merah mate eden baco ni haa...ape pun isinye mantaps hahaha...tepuk dada tanye selera takgitu..

    ReplyDelete